Hoornles bij Henk

Ik speel inmiddels ruim 7 jaar hoorn, waarvan ik 6 jaar les heb gekregen van Henk. Wat ik erg prettig vind, is dat Henk aan het begin van elke les aandacht besteedt aan de techniek. Op die manier worden de problemen die je hebt ervaren meteen aangepakt. De besproken techniek wordt ook bijna altijd toegepast in de muziek die later in de les gespeeld wordt, waardoor het makkelijker wordt om ook thuis de techniek te combineren met de muziek. Dat levert dubbele winst op: de techniek wordt leuker en tegelijk ga je de muziek beter spelen! Het risico van deze aandacht voor de techniek is dat je aan het eind van de les vooral technische oefeningen en etudes gespeeld hebt, en vrij weinig aandacht besteed hebt aan de rest van de muziek. Als je ook nog wat anders wilt doen, is het handig om dat tijdig aan te geven.

Als je al van een andere docent les hebt gehad, heb je waarschijnlijk gemerkt dat je bij elke docent iets “moet”: je moet bijvoorbeeld fluisterzacht spelen, of vooral heel hoog. Bij Henk moet je voornamelijk zoveel mogelijk vanuit je ademsteun werken en zo min mogelijk vanuit je lip, om zo vrij mogelijk te kunnen spelen. Die grondhouding is duidelijk aanwezig in zijn lessen, en ik durf te stellen dat mij dat veel opgeleverd heeft.

Al met al raad ik zeker aan om les te nemen bij Henk. Als je niet alleen wilt weten wat je moet doen, maar ook hoe je dat kan doen, dan is het de moeite waard om te kijken of Henks lesstijl bij je past!

Call Now Button