Training Adem en Ontspanning

Welkom bij de Praktijk voor Adem en Ontspanning in Soest (Utrecht), waar de Training Adem en Ontspanning wordt verzorgd.

De training Adem en Ontspanning is een laagdrempelige, kwalitatief hoogwaardige en wetenschappelijk onderbouwde methode. Ademoefeningen zijn het middel voor het herstellen van een natuurlijke ontspannen adembeweging. Ontspanningsoefeningen helpen bij bewustwording en leren hanteren van lichamelijke en mentale gespannenheid.  Je leert jouw eigen spanning te regelen door aandacht, voorstelling, houding, beweging en ademhaling.

Toepassingen van de Training Adem en Ontspanning

De Training Adem en Ontspanning kent verschillende toepassingen en mogelijkheden. Hieronder noem ik enkele toepassingen en mogelijkheden om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Als onderzoeksmethode

In 4 sessies wordt gekeken of je problemen en/of klachten spanningsgebonden zijn.

Als therapie

Door middel van instructies en/of handgrepen.

Als leertraject

Als je beroepshalve of uit persoonlijke interesse meer wilt weten over Adem en Ontspanning.

Je wordt geholpen door een ervaren en gediplomeerd therapeut.

De Training Adem en Ontspanning

Met deze werkwijze kun je een duurzame verbetering van je leven realiseren die verder reikt dan alleen maar het wegvloeien van lichamelijke spanning.

Je herstelt zelf je natuurlijke, ontspannen adembeweging. Dat herstel brengt een weldadig effect teweeg in het hele lichaam. Maar de training maakt je ook bewust van je lichamelijke en mentale gespannenheid en leer je daarmee om te gaan. Je kunt de eigen spanning regelen door aandacht, voorstelling, houding, beweging en ademhaling.

Met het wegnemen van de overbodige spanning ontdek je wat de echte problemen zijn in jouw leven en welke “problemen” niet meer zijn dan producten van een verhoogde spanning.

De Training Adem en Ontspanning is een laagdrempelige methode, maar tevens gedegen wetenschappelijk onderbouwd.

De therapeut

Ik volgde de driejarige leergang AOT bij Jan van Dixhoorn in Amersfoort en ben sinds 2004 gediplomeerd ademtherapeut.

Verloop van een behandeling

Tijdens de intake kijk ik samen met jou naar een instructievorm die bij jou leidt tot een concreet waarneembare verandering. De instructies sluiten aan bij normale houdingen in het dagelijks leven. De toepassing van zachte manuele technieken behoort tevens tot de mogelijkheden. Met zorg en respect voor jouw individuele mogelijkheden en onmogelijkheden ga ik met je aan het werk.

Eerste sessies

Veel therapieën beloven veel, terwijl de deelnemer lang moet wachten op daadwerkelijk resultaat. De Training Adem en Ontspanning werkt anders: je ontdekt al gedurende de eerste vier sessies of deze methode een gunstig effect heeft op jouw probleem. Is dat het geval, dan kun je de behandeling nog enige tijd voortzetten. Je ontdekt ook welke soort ontspanning de methode bij jou oplevert. Neemt je mentale spanning af? Voel je je lichamelijk vrijer? Merk je dat je losser kunt bewegen? Heeft je ademhaling meer de ruimte gekregen? Ben je je meer bewust geworden van de spanning? Of signaleer je een herstel van energie?

Door inzicht te krijgen blijf je de spanning de baas en heb je de ontspanning zelf in de hand. Misschien leidt dat inzicht bij jou tot meer rustpauzes, een betere regeling van de adem, het loslaten van kaken of schouders of het verleggen van de aandacht.

Aanvullende sessies

De therapie wordt gebruikelijk gegeven in individuele sessies, maar bij voldoende aanmeldingen zijn ook groepslessen mogelijk.

Uitblijven van effect

Wat bij de een resultaat heeft, kan bij de ander geen merkbare verlichting geven. Wanneer je geen baat hebt bij de Training Adem en Ontspanning heb je wellicht in de vier sessies wél ontdekt hoe dat komt. Als behandelaar wil ik je dan graag van dienst zijn bij de keuze van een andere passende therapie. De 4 sessies zijn in de meeste gevallen niet zinloos geweest. Je bent mogelijk iets wijzer geworden en kunt gericht een ander traject kiezen.

Algemene gezondheidsmaatregelen en afspraken

Bij gezondheidsklachten graag even contact opnemen. Bel of stuur een mail via Contact. We verplaatsen de lessen/sessies in onderling overleg of we plannen een online les in als je wilt.

training-adem-en-ontspanning

Kosten en vergoeding

De kosten voor individuele behandeling met de Training Ademhaling en Ontspanning bedragen € 75,- voor een behandelduur van 60 minuten.

Dit is inclusief btw en eventuele rapportage voor je verwijzer.

Aangezien ik niet met zorgverzekeraars samenwerk, heb je geen recht op vergoedingen.

Externe links

Voor wie is Training Adem en Ontspanning?

Adem en Ontspanning is voor iedereen die last heeft van onnodige spanningen. Door die te reduceren, zul je beter kunnen functioneren. Het effect is even breed als diepgaand. Je zelfredzaamheid wordt groter, je kwaliteit van leven neemt toe, je voelt je gewoon veel lekkerder in je vel: zaken die ook van grote betekenis zijn bij werkhervatting.

Daarnaast pas ik de methode toe bij vijf categorieën gezondheidsproblemen:

Spanningsgerelateerde problemen

Klachten zonder lichamelijke oorzaak zoals hyperventilatie, gespannenheid, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out.

Psychische problemen

Bij angst, depressie, fobieën, paniek, traumaverwerking.

Functionele problemen

Van houding, adem, stem en beweging: rug- en nekklachten, ademproblemen, scoliose, RSI, verbetering van de rompbalans, chronische pijn, whiplash, stemproblemen.

Specifieke spanningsproblemen met lichamelijke oorzaak

Zoals neurologische problemen of gerelateerd aan hart- en longproblemen.

“Vage Klachten”

Onbegrepen lichamelijke chronische klachten waar geen lichamelijke afwijking voor te vinden is. Bijvoorbeeld moeheid en pijn, algehele malaise, slapeloosheid, vergeetachtigheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Meer informatie

Informatie over achtergrond van de Training Adem en Ontspanning, publicaties, onderzoek en casuïstiek kun je vinden via links. Je kunt mij geheel vrijblijvend bellen en/of mailen via contact.