Ademnood

Ik kreeg een telefoontje van een meneer die me vertelde dat hij dringend hulp nodig had. Hij was gewend om regelmatig een rondje te fietsen, maar dat ging niet meer. Hij kwam adem te kort. En daar vond hij zichzelf nog veel te jong voor. Ik vroeg hoe oud hij was. ‘Ik ben 72,’ zei hij. Ik stelde een proefbehandeling Adem en Ontspanning voor. Na vier sessies hervatte hij zijn fietsrondjes met veel plezier.

Oorzaken van ademnood

Ik kan niet iedereen die ademhalingsproblemen heeft, zomaar daarvan af helpen. Het is afhankelijk van de oorzaken of beperkingen die het functioneren kunnen belemmeren.  Daarom is een zorgvuldige intake en daarna het opstellen van een behandelplan zo belangrijk. In het geval van de man zat het probleem in zijn buikspieren. Hij hield deze permanent onder spanning, waardoor er letterlijk te weinig ruimte was voor lucht en zijn adem niets anders kon dan ‘hoog’ te gaan zitten. Zeker als je dan lichamelijke inspanning levert, zoals bij het fietsen, kom je al snel adem te kort. De oorzaak van onnodig verhoogde spanning in de spieren heel verschillend zijn. Bij sommige mensen is het een gewoonte die er langzaam is ingeslopen. Bij andere ligt de oorzaak meer op het emotionele vlak. In plaats van in de buik, zie je ook vaak dat de spanning in de schouders, de nek of in het hoofd gaat zitten.

Aanpak van ademnood

Als gediplomeerd therapeut heb ik een arsenaal van 25 handgrepen en 60 oefeningen ter beschikking . Per geval maak ik een probleemanalyse om te zien welke handgrepen en oefeningen in de situatie het beste resultaat zullen leveren. De methode Adem en Ontspanning concentreert zich op houding, voorstelling, beweging, adem en aandacht. Een proefbehandeling bestaat uit vier sessies, inclusief de intake. Daarna kan de cliënt zelfstandig verder of heeft de behandeling voldoende inzicht geboden om vervolgstappen te nemen. Soms is een aantal aanvullende sessies wenselijk. In het geval van de man van 72 waren vier sessies voldoende. Omdat hij toegewijd de oefeningen deed die hij van mij kreeg als huiswerk, was hij verlost van de overmatige spanning in zijn buik. Intussen fietst hij weer met plezier.

Methode Adem en Ontspanning

Ik krijg wel eens de vraag van belangstellenden: “geef me maar wat oefeningen mee, ik zoek het zelf wel uit”.  Die mensen moet ik teleurstellen, zo werkt het niet. De methode Adem en Ontspanning is een behandelwijze waar je als therapeut een jarenlange opleiding voor volgt. Het kan heel lastig zijn om zelfstandig uit te vinden hoe de instructies in elkaar zitten. De juiste aanpak en begeleiding daarin zijn essentieel om een goed resultaat te behalen. Je gaat er wel zelf mee aan de slag, maar de oefeningen en handgrepen die we gebruiken, zijn afhankelijk van de probleemanalyse. Ik maak een behandelplan en zoek daar de passende instructies bij. Het gaat daarbij vooral ook om de kwaliteit van de uitvoering. Die bewaak ik zorgvuldig. Vandaar dat er ook altijd vier sessies aan verbonden zijn. Je kan namelijk niet meteen zien of een behandeling aanslaat. Soms moet je bijsturen om het beoogde effect te bereiken. Feit is dat ik in mijn praktijk al heel veel mensen heb mogen behandelen, die nu beter in staat zijn hun eigen spanningsniveau te sturen. Meer weten over Adem en Ontspanning? Bel dan 035 – 6019224 of stuur een mail naar info@henk-buurman.nl
Call Now Button