Henk Buurman dirigeert in Capelle a/d IJssel
Foto: Eendracht Maakt Macht uit Capelle a/d IJssel, concert Isala Theater 2012.

Tijdens mijn studietijd in Arnhem voor de akte Docerend Musicus, kreeg ik ensemble leiding van Bastiaan Blomhert. Hij moedigde mij aan orkestdirectie te gaan studeren, maar ik was destijds alleen maar intensief bezig met het ontdekken van de vele facetten van het trompetspel.

De tip is mij wel altijd bijgebleven en ik heb het vak ensemble-leiding dan ook met veel plezier afgerond.  Het werd de basis voor de toekomstige jaren van dirigeren.

Tijdens de workshop “King Size Conducting” aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, ontdekte ik Tijmen Botma als docent en als dirigent. Dit was de stijl van werken waar ik al jaren naar op zoek was! Ik nam dan ook privé lessen bij Tijmen en heb daar tot te dag van vandaag veel plezier van. Ik bezoek graag de “Full Size Conducting” workshops in Groningen. Het geeft me altijd veel inspiratie om leerlingen en docenten daar op hoog niveau aan het werk te zien en te horen.

Dirigent bij MajEUR in Dresden
Foto: Concert met MajEUR in Dresden 2005.

Mijn eerste orkest was “Kunst na Arbeid” te Doorwerth. Ik ben voor dit destijds kleine harmonieorkest gevraagd. Dat gebeurde toen nog. We schrijven dan het jaar 1991. Inmiddels is er veel veranderd in het HaFa circuit.

Daarna volgde “Erica” in Austerlitz waar ik tevens als jurylid mocht fungeren bij hun blaasfestival.

In De Meern bij Utrecht ben ik begonnen met het geven van trompetlessen en het dirigeren van het jeugdorkest. Later kwam daar het harmonieorkest “De Bazuin” bij.

“Mezza Musica” in Utrecht volgde. Heel veel getalenteerde en gemotiveerde blazers, waarvan de opnamen die indertijd gemaakt zijn, nog getuigen.
In samenwerking met het bestuur heb ik daar toen ook een theoriegroep opgestart om het aanwezige talent tevens een degelijke theoretische basis te geven.

Groepsrepetitie als dirigent in Dresden
Foto: Uitbalanceren: continuïteit van klank en dynamische beheersing. (MajEUR in Dresden 2005)

Studentenorkest “MajEUR” in Rotterdam is het studentenorkest van de Erasmus Universiteit. Vanuit een kleine gemotiveerde bezetting groeiden we uit tot een ensemble dat in staat bleek goede sier te maken tijdens een uitwisselingsconcert in Wenen en een studenten uitwisselingsproject in Dresden. De optredens bij officiële gebeurtenissen van de universiteit, de zomerconcerten en de Culturele Avonden hadden een bijzondere sfeer en ambiance.

Vanaf 2007-2012 dirigeerde ik het Soester Muziek Gezelschap, een gemotiveerde groep muzikanten van alle leeftijden. In deze periode hebben we mooie presentaties gegeven en gaf het opleidingsorkest zelfstandig presentaties maar ook in combinatie met het harmonieorkest.  Het SMG is helaas door het afnemende ledenbestand opgehouden te bestaan. Een kleine groep gemotiveerde muzikanten maakt voorlopig een doorstart.

In 2009 dirigeerde ik het Maarssens Blaas Orkest, een enthousiaste groep muzikanten met een uitstekende sfeer en motivatie. Een heel actief ensemble met een breed repertoire voor een dito publiek.

Dirigeren in Schalkwijk
Gastdirectie bij St. Caecilia in Schalkwijk, 4 mei 2009.

Vanaf september 2011 tot 2015 dirigeerde ik Eendracht Maakt Macht uit Capelle aan den IJssel.  Vanuit een positieve muzikale en organisatorische sfeer werkten we aan de groei van dit prachtige ensemble. Een divers repertoire, een hartelijke sfeer en veel muzikale activiteiten zorgen voor een aantrekkelijk orkest om te dirigeren, om in te spelen en naar te luisteren.

Met enige regelmaat fungeer ik als invaldirigent voor Hafa dirigenten en collega’s. Informeer vrijblijvend via “Contact”.

Kijk voor een compleet overzicht van alle muzikale activiteiten bij CV.