Cornet

 

Toen ik dertig werd, werd ik mij steeds meer bewust van een oude jeugddroom: Ik woonde de eerste jaren van mijn leven in de binnenstad van Arnhem en iedere keer wanneer ik met mijn ouders langs het Gele Rijdersplein kwam had ik nergens anders oog voor dan het beeld van die militair op zijn paard, gewapend met een trompet.
Als ik terugdenk aan mijn jeugd dan bekruipt mij op de een of andere manier het gevoel van een trompet in mijn handen, het mondstuk op de toegewezen plek. Het zou alleen nog jaren duren voordat die jeugddroom werkelijkheid wordt. Destijds geplaagd door astma, maar wel met interesse voor muziek, kies ik op jonge leeftijd voor slagwerk. Sinds mijn 8e loop ik mee met een snaretrommel bij de plaatselijke fanfare (we waren inmiddels verhuisd) en in het jeugdorkest speel ik al het slagwerk dat nodig is; van grote trom tot marimba.
In de pubertijd verlies ik helaas de lol erin. Pubertijd gaat over in studententijd, die gaat over in werktijd. Tot ik dus dertig word (quarterlifeciris?). Ik mis het serieus bespelen van een instrument en begin mij weer te verdiepen en in te lezen in de koperinstrumenten. Deze keer trekt niet de trompet, maar de cornet mijn aandacht. Een instrument met een warm, maar ook zeker stevig geluid! En prachtig in solostukken met piano. Waarom niet? Blind koop ik zo’n ding. De praktijk blijkt weerbarstig. Het is geen kwestie van blazen en voila muziek.
In mijn zoektocht naar een docent in de regio Utrecht vind ik veel trompettisten. Maar Cornettisten? Mijn eerste contact met Henk weet ik dan ook nog goed. Hij wist precies wat mij aantrok in de cornet. Ook zijn ‘oude liefde’. Henk geeft mij dan ook geen cornetles op een trompet, maar op zijn eigen prachtige cornet.
Ik heb al een aantal muziekdocenten gehad (slagwerk en piano), de een beter dan de ander. Henk hoort tot het excellente soort om de simpele redenen dat hij muziek en het instrument snapt maar ook weet dat er altijd iets te leren of verbeteren is. Henk heeft dan ook talenten die ik heel erg waardeer en die leren een feest maken: hij is enorm kundig over en bekwaam op het instrument, maar niet arrogant!
Bij Henk zijn de oefeningen en de gebruikte methode deel van het proces. En dat proces is dat van jezelf. Is perfectie daarin belangrijk? Ga naar Henk. Is plezier in musiceren belangrijk? Ga naar Henk. Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen: wil je cornet – of nou vooruit, trompet – spelen? Ga naar Henk!
Leerling uit Zeist


(Edit)

 

Call Now Button