Adem, Ontspanning en Tandartsangst
Uit een onderzoek van ONVZ zorgverzekeraar in 2010 blijkt dat er in Nederland naar schatting 1,2 miljoen mensen zijn met tandartsangst. Bij de helft zijn de angst voor pijn en schaamte zo groot, dat dit leidt tot verwaarlozing van het gebit. Het kan gaan om een aangeleerde angst maar ook om mensen met een lage pijndrempel. Catastrofaal denken kan hierin een rol spelen maar ook moeilijk kunnen ontspannen in de tandarts stoel. Door het overmatig aanspannen van spieren kan de behandeling ook pijnlijker zijn of angst versterken.
Een goed gesprek met vriend, vriendin of hulpverlener kan helpen om een reëler beeld te ontwikkelen over de behandelende tandarts en de behandeling. Een gesprek met de tandarts waarin u openheid van zaken geeft, kan leiden tot meer begrip voor u en uw angst. Zo kunt u bijvoorbeeld afspraken maken over stoppen en doorgaan tijdens de behandeling of vragen om extra verdoving. Ogenschijnlijk voor de hand liggende zaken maar wel belangrijk om in het contact met uw tandarts de behandeling zo prettig mogelijk te maken. U kunt vragen om iedere stap in de behandeling kort uit te laten leggen. Op die manier houdt u meer overzicht en krijgt u wellicht niet zo het gevoel dat het u teveel overkomt zonder dat u daar zicht of invloed op heeft. Door het contact met uw tandarts kunnen spanning en angst verminderen.
Voor kinderen is het belangrijk als er een ouder aanwezig is bij controle of behandeling. Bij hoog sensitieve kinderen is het des te belangrijker om de tandarts hiervan op de hoogte te stellen. Aangezien u als rolmodel voor uw kind fungeert, is het belangrijk om als ouder uw eigen denken, voelen en gedrag onder de loep te nemen om te zien welk beeld u bij uw kind overbrengt.
Met name onverwachte, niet aangekondigde pijnlijke acties versterken de angst en de pijn aanzienlijk. Heel belangrijk dus om hierover, voor de behandeling begint, met uw tandarts van gedachten te wisselen.
Met de Training Adem en Ontspanning kunt u door middel van ontspanningsoefeningen leren uw spanningsniveau bewust te worden en te hanteren door middel van instructies. Door middel van ademoefeningen helpen we de natuurlijke adembeweging te herstellen waardoor angst en onrustgevoelens kunnen verminderen.
In vier sessies wordt er voor u een persoonlijk oefenprogramma samengesteld en vervolgens geëvalueerd. Op deze manier wordt een onnodig lang behandeltraject voorkomen. Beperkende voorwaarden worden in kaart gebracht. Als deze te sterk zijn verhinderen ze positieve veranderingen. Als dat het geval mocht zijn, wordt er gekeken wat voor u een mogelijk vervolgtraject zou kunnen zijn. U krijgt daardoor meer inzicht in uw klacht waardoor u duidelijker kunt kiezen.